Motto to live by

Life should not be a journey to the grave with the intention of arriving safely
in an attractive and well-preserved body,
but rather to skid in sideways, chocolate in one hand, martini in the other, body thoroughly used up,
totally worn out and screaming: 'Woo hoo! What a ride!'
(Hunter S.Thomson - met dank aan Nathalie)

woensdag 24 april 2013

Over datum

Een houdbaarheidsdatum.
Ik heb er zelf nooit zo mee gezeten als de yoghurt een week - of zelfs twee - over tijd was. Die at je toch gewoon op? Daar proefde je niks van. Ik nam het woord dus altijd met een dikke korrel zou. Bijkt ook niet in de Dikke van Dale te staan. Een verzinsel waarschijnlijk van marketeers om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk weggooien en nieuw kopen.
Maar op een dag word je geconfronteerd met een heel andere houdbaarheidsdatum. Die van jezelf namelijk. Plots lopen mensen rond je zonder je nog echt te zien. Ze stellen je praktische vragen. Ze wapperen met hun handen en doen druk. Maar zodra jij je mond houdt en het praktische  van de baan is, kijkt er niemand nog. Er worden foto's genomen. Van iedereen. 'Oooooh! Wat ben jij mooi!' 'Oooooh! Wat een mooie jurk!' 'Ooooh! Wat gaan ze straks zeggen als ze je zo zien?'
En dan sta jij daar. Fotoloos. Beeldloos. Alleen maar goed voor praktische vragen. Zoals dat potje yoghurt dat nog goed is voor de grote honger maar dat eigenlijk alleen door de moeder des huizes nog wordt opgegeten. Zij weet wel dat die houdbaarheidsdatum niet veel betekent. Die yoghurt is niet slecht. Alleen gelooft niemand anders dat.

maandag 22 april 2013

Ik heb het wel gehad

Ik heb het wel gehad intussen.
De burgemeester van Boom wil een raadslid verbieden om een hoofddoek te dragen. Geen religieuze symbolen in mijn barak, moet hij gezegd hebben.

Vandaag is het een hoofddoek. Wat is het morgen?
Krijgen straks alle inwoners van zijn gemeente een folder in huis waarin duidelijk staat wat op elke dag van de week moet gegeten worden? Welke kleding kan doordeweeks en in het weekend? Welke sokken kunnen gedragen worden in combinatie met welk ondergoed en op welke dagen sandalen kunnen? Naar welke televisieprogramma's mag gekeken worden? En natuurlijk op welke manier je  bankstel staat?
Ik veronderstel dat 'een baard' dra ook een religieus symbool is. Eraf die handel!
Een krakende 'Godverdomme' laten horen kan niet meer in de gemeenteraad. Klinkt mij redelijk religieus in de oren, niet? Vanaf nu alleen nog maar het universele 'shit' en 'fuck' daar in Boom.
Kreten als 'godallemachtig!' of uitdrukkingen als 'dit zijn goddelijk lekkere toastjes, meneer de burgemeester' worden geschrapt op straffe van verbanning uit Boom (wat op zich misschien niet zo erg zou zijn).
Ik veronderstel dat 'huidskleur' straks ook een religieus symbool is. Dat er alleen nog plaats gaat zijn voor mensen die op maandag kip eten en op dinsdag pensen; die Schoon Vlaamsch praten met de juiste tongval; die Jeroen en Veerle en Piet heten - en misschien, bij wijze van uitzondering - eens Sonja; die zo kleurloos zijn en zo beperkt in hun denken dat het wel Vlamingen moéten zijn.

Dit is al lang geen debat over hoofddoeken meer.
Dit is een debat over krampachtig vasthouden aan iets dat al lang niet meer bestaat.
Het Vlaanderen waarin we allemaal op elkaar lijken, is niet meer. Het is er trouwens nooit geweest.

Daarom heb ik twee voorstellen:
1. Ben jij net als die 'intellectueel uit de hogere klasse' die geen enkele 'gekleurde' vriend heeft? Doe er dan iets aan. Er lopen genoeg gekleurde, andersdenkende, andersgelovige - op welke manier dan ook ANDERE - mensen rond.
2. Ben jij politica? Spreek af met de andere vrouwen in de gemeente- of andere raad en draag één keer een hoofddoek. Uit protest. Zoals de intellectuelen voor de Tweede Wereldoorlog ook een Jodenster opspeldden (met dank aan Belle van Bellefontaine om me daarop te wijzen). Je hoeft het niet eens te zijn met de religieuze ideeën die aan de hoofddoek verbonden zijn - maar je geeft wel aan dat je het niet eens bent met de behandeling van andere mensen. Je toont dat het hele wij-zij-denken tot een andere tijd behoort.

De realiteit is er.
Volgens de evolutietheorie is de soort die overleeft degene die zich aanpast aan de realiteit.